sábado, 26 de mayo de 2007

Un exemple de vot electrònic ...

Aquest cas que us presento és una iniciativa de l’Ajuntament de Sheffield que es va posar en pràctica en la convocatòria electoral del maig de 2003 on s’impulsà el vot electrònic mitjançant quatre mecanismes: Internet, telèfon, quioscs, sms i a més el vot personal naturalment.

Els elements necessaris per votar són, en aquest cas:

· Smart Sheffield Card: enviada prèviament per correu.
· Número d’identificació del votant: contingut a la targeta intel·ligent.
· Targeta electoral. Inclou una contrasenya, així com el codi de cada districte i el codi del vot de cada candidat.

La votació mitjançant Internet es fa des de l’adreça http://www.votesheffield.com/, un cop el votant s’ha identificat amb el número d’identificació i la contrasenya, pot escollir el candidat, finalment obté un número identificador que serveix com a comprovant del vot exercit.

En la votació per via telefònica el votant truca a un número, l’operadora demana el número d’identificació i la contrasenya i recull el vot, a continuació el votant obté un comprovant del vot exercit. La trucada es gratuïta, excepte si es fa amb telèfon mòbil, no es pot trucar i per tant votar fora del Regne Unit.

En la votació mitjançant cabines quioscs, es fa per mitjà de la targeta Smart Cheffield que s’introdueix a la ranura del quiosc, i es marca la contrasenya, la pantalla dóna les instruccions del que cal fer per emetre el vot. Un cop s’ha completat la cabina emet comprovant.

En la votació mitjançant SMS, s’escriu un missatge amb el text IDENTIFICACIÓ DEL VOTANT -espai- CONTRASENYA -espai- CODI DEL DISTRICTE ELECTORAL -espai- CODI DEL VOT, s’envia el missatge i a continuació el votant rep un missatge on hi ha el codi comprovant del vot emès.

Aquesta experiència va estar organitzada per Election.com, Britisch Telecome i Oracle.

Ja veieu quina simplicitat, al menys per al votant, ja que al darrera en la part més tecnològica ha d’haver un sistema de seguretat solvent i una eficient compartició de bases de dades un pèl més complicada.

L’èxit va ser rotund, ja que el 98% dels votants en les darreres eleccions que van fer servir els nous canals de participació, afirmen que els faran servir un altre cop.

Perquè creieu que aquest sistema no s’ha generalitzat encara per Europa, es que no estem encara preparats?

2 comentarios:

lida dijo...

ondia.. vistos els resultats electorals seria una forma (entre moltes altres) de lluitar contra l'abstenció...

Unknown dijo...

S'ens dubte és el futur del vot (d'aquesta manera aconseguirem arribar al 70% de participació).