viernes, 27 de abril de 2007

Parlem dels parlamentaris ... i dels seus blogs?

La introducció d’Internet en l’activitat dels parlamentaris espanyols suposa un canvi significatiu en la participació ciutadana, implica una via més ràpida i senzilla per involucrar-se en el procés de democràcia parlamentaria, ja sigui mitjançant el correu electrònic, els grups de discussió, els fòrums públics o bé utilitzant els canals de comunicació entre els parlamentaris i els ciutadans com pot ser les pàgines personals o els weblogs. En aquest aspecte precisament vull incidir.

Les eines més populars d’interacció entre els governants i els ciutadans son en aquest moments el correu electrònic, a banda del correu postal i el telèfon, podríem dir que son canals establerts institucionalment.

Així en el cas concret del Congres dels Diputats dels 350 parlamentaris, 304 tenen adreces de correu electrònic publicada en la web de la cambra, el que suposa el 87% del total, i només el 5% tenen un weblog, es a dir exactament n’hi ha 18, d’aquest, 16 diputats admeten comentaris en les seves anotacions, 12 publiquen l’adreça de correu electrònic en el blog i només 2 conviden al ciutadà a expressar les opinions en fòrums propis o a través d’aquestes.

Els motius que han impulsat a aquests parlamentaris a crear el seu blog, segons enquesta realitzada són:

· Difondre la ideologia del grup polític
· Explicar el que passa en el congrés des d’una perspectiva col·loquial
· Buscar la proximitat amb els ciutadans per solucionar problemes
· Exposar reflexions, vivències, actuacions personals i polítiques

No obstant la característica comuna a la majoria d’aquests blogs es l’escàs tractament de l’activitat pròpia de cada diputat com membre de comissions específiques dins del congres, quan en realitat hauria d’ésser aquesta la funció principal del blog, no creieu?

Tots aquest fets estan recollits i ampliats a les següents adreces, pels qui tingueu interès:
http://evacampos.blog.com/
http://cibersociedad.net/recursos/art_div.php?id=182

2 comentarios:

lida dijo...

Fa uns dies em va cridar l'atenció la notícia que el PSOE havia aterrat a Second Life..
Els partits polítics fan campanya en tots els medis que poden.. Però aquest fet els dóna més projecció que els altres tipus de campanya, o volen arribar a segments diferents, internautes que han apartat la propaganda de les seves vides?

hgarciape dijo...

És interessant tenir en compte que pel que fa als e-mail dels polítics, el que no sabem és que llegeix els correus i si els donen resposta, i pel que fa las blogs, n´hi ha alguns que fan debat sobre les lectures personals i altres aficions. Poca incidència en la democràcia participativa en la xarxa.