lunes, 30 de abril de 2007

Què és la participació democràtica digital ?

El passat 24 d’abril vaig assistir a la presentació del llibre “la participació democràtica digital al món”, que conté l’estudi realitzat per la Fundació Catalunya Segle XXI per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona sobre la democràcia participativa digital al món en l’àmbit local. El seu contingut és força interessant, conté una font de recursos d’informació exhaustiva doncs descriu i explora dotze experiències de les més innovadores i interessants sobre democràcia participativa digital d’arreu del mon. Inclou les deu idees centrals que s’han de tenir en compte per a aquella persona o organització que vulgui dissenyar o promoure mecanismes de participació democràtica digital.

Així el llibre fa un anàlisi dels següents aspectes que trobo més rellevants:

Partint de què els espais de participació democràtica tradicional en la majoria dels països del món encara en són pocs i tenen un impacte relatiu, la irrupció de les TIC pot induir a una autèntica revolució política, ja que tecnològicament es possible posar en pràctica mecanismes de participació democràtica digital i generar espais de participació en què la ciutadania pugui fer contribucions de qualitat i per tant pugui haver-hi deliberació i reflexió suficients que garanteixin la qualitat de participació davant de la quantitat en la participació.

Un altre aspecte important és la paradoxa de la innovació on el desig constant de canvi i innovació no està deixant assajar suficientment els instruments tecnològics que més poden contribuir a la democràcia, ni identificar quina és la millor manera de dissenyar-los, així es tendeix més amb ser modern, original i innovador que el veí, quan la vertadera innovació es troba en la qualitat.

No obstant això un dels principals obstacles que està dificultant l’extensió d’espais participatius és la manca d’una resposta adequada per part de la ciutadania, es a dir una insuficient cultura política democràtica, unida en alguns casos a una insuficient cultura tecnològica.

Les conclusions dels informes analitzats sobre la situació en què es troba Espanya a nivell mundial en matèria de TIC aplicades a la participació democràtica digital, destaca el fet que la seva posició no és massa bona, sobretot en relació amb el seu grau de desenvolupament socioeconòmic. Pel que fa a la posició de Catalunya i més concretament en l’entorn de la ciutat de Barcelona, aquesta es troba en nivells de desenvolupament digital i de participació democràtica digital molt baixos i que, tot i que la ciutat s’acosta més a les mitjanes europees i nord-americanes, encara pot millorar força en l’àmbit de l’e-participació.

Les adreces recomanades són:
www.bcn.cat/publicacions
http://www.seglexx1.com/

4 comentarios:

Eva dijo...

Hola Leonor,

jo penso que pesa més la manca de coneixment tecnologic que no pas la manca de cultura democràtica.. el que passa es que a vegades les eines no arriben a l'abast de tothom...o no saben com utilitzarles.

eva

A dijo...

És molt interesant!
Fa poc vaig sentir una entrevista a la radio a una candidata a alcaldesa de "nomenrecordu" quin poble.
Estava participant en un programa on-line on vius una vida palarel·la: una vida cibernetica
Ho feia servir a la campanya i era el primer candidat espanyol que ho feia. Es veu q l'acceptació en els grups més joves era molt gran!

A veure si trobo més informació i t'ho envio

salut!
angeles perez
aperezpr

hgarciape dijo...

Ara per ara, sembla que els polítics tenen la xarxa com un lloc més on cal estar, i penso que no aprofiten la interactivitat que permet Internet perquè no volen, perquè a nivell autonòmic o estatal ja incerteixen molts € en assessors i tècnics en comunicació.

A dijo...

Hola Leonor! Ja m'he enrecordat! 'second Live'. Hi ha un company que ha fer una entrada al seu blog sobre aquesta web. trobo que aqueste tema està molt al dia així que et dono un vot. Es veu que hi ha més polítics interesats. Mirat el blog del company. també és molt interesant

Salut
aperezpr